Verbruiksmonitoring

Zoals veel mensen weten heeft een energiefactuur een piek en een dal verbruik. De piekuren zijn de gangbare werkuren en de daluren zijn de uren waarin minder bedrijvigheid plaatsvindt. Dit is een logische opbouw en daarom zit er ook een prijsverschil tussen dezen. Energie is namelijk gewoon een markt van vraag en aanbod.

Als wij bij klanten komen stellen wij vaak de vraag of zij weten hoe hun verbruiken zijn opgebouwd. Het is lastig om daar een antwoord op te geven op het moment dat een bedrijf zich niet actief bezig houdt met hun energie verbruik. Logisch natuurlijk dat  veel bedrijven dit niet doen, hiervoor ontbreken de tools en de tijd.

Een praktijk voorbeeld waar wij tegenaan zijn gelopen; Een kantooromgeving verbruikt 100.000 kWh per jaar. 60.000 kWh tijdens de piek (kantooruren) en 40.000kWh in het dal. Echter was het kantoor tijdens de daluren gesloten.

Wij hebben dit bedrijf aangesloten op onze handig en overzichtelijk energiemonitoringssoftware. Hieruit bleek al snel dat de airconditioning de grote boosdoener was. Dit was één van de ontdekkingen, maar hierdoor was het verbruik in de daluren met één belletje naar de technische dienst verholpen.

Waarom monitoren

Natuurlijk is het monitoren van energieverbruik ook belangrijk voor en tijdens het doen van duurzame investeringen. Wanneer worden de kosten gemaakt en hoe zijn deze opgebouwd. U kunt natuurlijk uw bedrijf vol hangen met LED verlichting, maar op het moment dat uw verlichting amper aanstaat heeft dit niet veel nut. Als u zonnepanelen gaat installeren is een groot deel van uw besparing het opwekken van uw eigen verbruik, dit scheelt belasting en hoge tarieven. Om uw daadwerkelijke rendement te berekenen zullen wij wel de data moeten hebben waarmee wij een sluitende calculatie kunnen maken. Dit kunnen wij alleen als wij uw verbruik monitoren.

Besparing

Energiemonitoring zou in de praktijk nooit geld moeten kosten, als u bovenstaande leest begrijpt u ook wel dat een besparing van 10% over uw verbruik altijd haalbaal moet zijn. Zelfs bij een woonhuis zou deze besparing al afdoende zijn om de kosten voor een energiemonitoringstool te dekken. Zo helpt energiemonitoring voor bewustzijn, duurzaamheid en kostenbesparing.

Menu