In en verkoop energie

Energie is een product waar weinig mensen interesse in hebben en wat iedereen nodig heeft. Het is een complex beurs product, een actieve daghandel waarin groter verschillen zitten van uur tot uur.
Veel bedrijven geven duizenden euro’s uit aan stroom en houden zich eens in de vijf jaar bezig met het vastleggen van een tarief. De kans dat dit het juiste moment is om een prijs te fixeren is natuurlijk minimaal.

Endex is de termijnmarkt, hier kun je realtime zien wat de lange termijn prijzen voor energie doen. Als voorbeeld hebben we een grafiek gepakt voor de prijsstelling voor het jaar 2022. Je kunt zien dat hier grote verschillen zitten in de prijzen, in de regel is er ook geen lijn te trekken wat een goed moment is. Begin van het jaar, de zomer of in het einde van het jaar, zoals duidelijk zichtbaar is verschilt dat ook van jaar tot jaar.

APX, dit is de spotmarkt hierop kunnen traders van uur tot uur handelen en kunnen bedrijven variabel in- & verkopen. Op de lange termijnmarkt zitten opslagen en risico’s in geprijsd. Daarom zijn deze prijzen in veel gevallen hoger dan op de spotmarkt.

Beide screenshots van de markten zijn genomen op het zelfde moment en op dezelfde dag. Snel wordt duidelijk dat tussen 2 markten grote verschillen zitten in tariefstellingen.

Waarom dan Endex

Veel klanten vragen ons waarom ze niet gewoon altijd op de APX inkopen, wat is het nut van de termijnmarkt. Een goede vraag natuurlijk en hiervoor moet men het historisch verloop van de beurzen bekijken, net als de toekomst van de beurzen.

Op het moment dat er grote tekorten zijn op de beurs worden beide markten hoger. Met tijdig handelen kun je deze pieken in de markt zien aankomen en loont het om de prijzen te fixeren. Hiermee kun je de pieken in de markt afvangen.

Om deze pieken en dalen op te vangen of hiervan te profiteren moet je tijdig anticiperen. Dit is exact waar onze dienstverlening haar meerwaarde laat zien.

Beurstraders

Wij hebben fulltime beurstraders aan het werk die onze klantenportefeuille analyseren. Wij kijken van dag tot dag en van uur tot uur wat de verwachtingen doen, wat de beurzen doen en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Wij leggen prijzen vast op het juiste moment en zorgen voor een spotmarkt op het juiste moment.

Dit systeem werkt hetzelfde als banken uw beleggingen beheren, wij proberen met een beperkt risico een maximaal rendement te behalen. Hier profiteren onze klanten elke dag weer van.

Menu